четвъртък, юли 18, 2024
НачалоБългарияНад 150 украинци са вече в държавни почивни бази в Пампорово

Над 150 украинци са вече в държавни почивни бази в Пампорово

Бягащи от войната 154 украинци са настанени в държавни почивни база в Пампорово, заяви пред БТА областният управител на Смолян Емил Хумчев.

Областта има възможност да осигури още няколкостотин места за украински бежанци. Част от подслонените в Пампорово украинци имат желание да започнат работа и се очаква скоро да бъдат наети от работодатели в Смолян и Чепеларе.

В почивната станция на Министерски съвет „Орлица“ са приютени 75 украинци, а в базата на АПИ в курорта – 79. Близо 15 от първоначално пристигналите бежанци са напуснали станциите в Пампорово, заминавайки в други държави, включително и завърнали се в родината майка с двете ѝ деца. В двете държавни вили пребивават общо 63 украински деца. Водят се разговори с РУО – Смолян да се осигурят възпитатели за децата през летния период, за да има възможност майките им да бъдат назначени на работа, обясни областният управител.

Офисът на БЧК в Смолян организира дарителска акция за набиране на учебни пособия, тихи игри и вещи от първа необходимост за украинските малчугани, според информация от Мария Делева, директор на БЧК в областния град. Червенокръстците ще занесат на майките с деца в Пампорово памперси, пюрета, сухо мляко. От БЧК се грижат и за доставките от медикаменти за възрастните и хронично болни украинци. В още 2 хотела в курорта има настанени бежанци.

При нужда в Пампорово могат да бъдат приети още украинци в почивните станции на Министерството на отбраната и „Български пощи“.

SourceБТА
RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments