четвъртък, юли 18, 2024
НачалоЛюбопитноМногоезичен фестивал събира във Велинград ученици от 13 области от страната

Многоезичен фестивал събира във Велинград ученици от 13 области от страната

Многоезичният фестивал „Словото – сила и необятност“ ще се проведе за втора поредна година във Велинград. Дни преди форума пред онлайн изданието „Слово“ един от организаторите Филип Филипов надигна завесата. Публикуваме интервюто го без редакторска намеса.

Разкажете малко повече за Вас и професионалната Ви дейност?

Казвам се Филип Филипов, преподавам български и руски език вече единадесет години. Завършил съм магистър „Актуална българистика“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Радвам се, че и до днес поддържам връзка и с някои от моите преподаватели, участваме в доста инициативи заедно. Обичам работата си, удоволствие ми доставя и заниманието с театрална дейност. От няколко години водя и клуб „Театър и литература“ .

Как решихте да организирате това театрално събитие? Засилва ли се интересът към него? Какви са целите на събитието?

Както споменах, обичам да се занимавам с театрална дейност. Идеята за многоезичния фестивал се появи спонтанно. Бяхме на екскурзия с учителите от СУ „Св.св. Кирил и Методий“, в една кола пътувахме с покойната вече колежка Веселка Аршинкова, начален учител, много скъп за мен човек. Споделих й, че смятам да се организира театрален фестивал на руски език, обаче тя ми даде идеята фестивалът да бъде многоезичен. Искрено съм й благодарен за съвета, вярвам, че ме подкрепя, гледайки ме някъде оттам във висините.
Интересът към многоезичния фестивал „Словото –сила и необятност“ се засилва. Тази година записалите се театрални групи са 47 – двойно повече от миналата година. Ще посрещнем участници от 13 области – Смолян, Кюстендил, Варна, Бургас, Монтана и др.

Как се отразява подобно събитие на вашия град? Нуждаят ли се младежите от повече такива инициативи?

Нашият град има нужда от повече културни събития. Искрено съм благодарен на моето училище – СУ „Св.св. Кирил и Методий“, че ме подкрепя във всичките ми начинания, г-жа Василева, нашият директор се отзовава и винаги насърчава моите идеи, благодарен съм и на колегите ми, че се отзовават, за да може фестивалът да се проведе на високо ниво. Кметът на Община Велинград –д-р Костадин Коев, с радост прие предложението ни отново да бъде наш партньор и да участва с финансиране. Не мога да не спомена и участието на РУО –Пазарджик в лицето на експерта по чужди езици –г-жа Снежанка Иванова, която ще бъде част от журито. Благодарен съм и на Катедрата по руска филология и Катедрата по теория на литературата към ПУ „Паисий Хилендарски“., Университетските ми преподаватели, скъпи за мен хора, които също ми оказват подкрепа и ще бъдат жури на театралното събитие.

Смятате ли да продължите с провеждането на събитието и подготвяте ли и други такива събития?

Винаги съм се стремял заедно с класната дейност, да развивам и извънкласната, за да може на учениците да им бъде интересно и с удоволствие да посещават часовете ми. Обичам театъра, обичам словото, което е сила и необятност. Имам идеи и за още събития, но сега съм се фокусирал върху фестивала през юни. Надявам се, че всеки ще дойде и ще си тръгне удовлетворен, а това е най-голямата награда за един учител, осъществил идеята си – да види радостните лица на театралите, вдигнали високо статуетките на победата.

RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments