Минималната пенсия става 300 лева от 1 януари

Минималният осигурителен праг се увеличава от 610 на 650 лева от догодина

0
90

От 1 януари минималната пенсия става 300 лева, решиха окончателно депутатите, като приеха бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година. Това стана и повод за скандал между управляващи и опозиция. Пенсионерите ще получават по 50 лева допълнително към своята пенсия за периода януари-март 2021.

„Имитира се социална ангажираност, а всъщност се правят хаотични предизборни разходи“, коментира депутатът от БСП Георги Гьоков.

„3 години подред вие излизате на тази трибуна и предлагате 300 лева минимална пенсия. Сега излизате и казвате, че това не е хубаво“, каза Александър Сиди от от ВМРО.

Минималният осигурителен праг се увеличава от 610 на 650 лева от догодина, колкото ще бъде минималната работна заплата, реши още парламентът.

В рамките на два часа и без дебат беше приет бюджетът на Здравната каса – той ще бъде рекорден и в размер на 5,3 млрд. лева. Бяха взети решения и да се отпуснат допълнителни финансови стимули на медицинските специалисти. Лекарите ще получават допълнително към своята заплата 600 лева, медицинските сестри – 360 лева, а санитарите – 120 лева. Лекарите с брутна заплата над 5 000 лева няма да могат да се възползват от тази мярка.

Управляващите оттеглиха идеята всички деца да получават надбавки. Така се върна подоходният критерий, според който финансова помощ ще получават на семейства с доход до 410 лева. Новото е, че родителите ще могат да се възползват от данъчни облекчения

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име