Марк Зукърбърг изпадна от топ 3 на милиардерите в света, загуби над 7 млрд. долара

0
115

Марк Зукърбърг обедня със 7.2 млрд. долара, след като различни компании изтеглиха рекламите си от мрежата на Facebook, съобщава Bloomberg.

Акциите на социалната мрежа поевтиняха с 8.3% в петък – най-много от три месеца насам, след като един от най-големите рекламодатели в световен мащаб Unilever се присъедини към други брандове в бойкотирането на реклами във Facebook. Британско-холандската компания заяви, че за тази година спира да отделя средства за каналите на социалната мрежа.

Спадът в цената на акциите изтри 56 млрд. щатски долара от пазарната стойност на Facebook и намали нетната стойност на богатството на Зукърбърг до 82.3 млрд. долара, сочат данни на Bloomberg Billionaires Index. Главният изпълнителен директор на социалната мрежа се придвижи и с една позиция надолу в класацията на милиардерите до четвърто място, като той беше изпреварен от шефа на Louis Vuitton Бернар Арно. Така Арно се нареди сред тримата най-богати хора в света заедно с Джеф Безос и Бил Гейтс.
Компаниите като Verizon Communications и Hershey също спряха рекламите си в социалните медии, след критики, че Facebook не успява да се справи с езика на омразата и дезинформацията в платформата. Coca-Cola заяви, че замразява цялата платена реклама за всички социални медийни платформи за най-малко 30 дни.

Зукърбърг отговори в петък на нарастващата критика относно дезинформацията на сайта, като обяви, че компанията ще маркира всички публикации, свързани с изборите, с линк, насърчаващ потребителите да разгледат новия информационен център на гласоподавателите.

„Няма изключения за политиците за нито една от политиките ни“, каза Зукърбърг.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име