понеделник, юли 15, 2024
НачалоСвятМамят ни с имоти в Гърция

Мамят ни с имоти в Гърция

Мамят българи с имоти в Гърция

Мамят българи с имоти в Гърция. За това алармира пред „Телеграф“ адвокат Мартина Георгиева, през която минават голяма част от сделките с недвижимости на нашенци в южната ни съседка, съобщава сайта Marica.bg.

Желанието на купувачите е да добият имот, който да ползват лично, заради изключителната близост – разстоянието до София е само 300 км, а пък продължителността на сезона е поне 5 месеца, от май до октомври, което е непосилно за Черноморието, особено за северната част.

Другата опция е даването на имотите под наем за нощувки, като там ръстът на цените също е осезателен през последните 3-4 години, независимо от пандемичната криза.

Предпочитани

Статистиката не дава конкретни данни, но според брокери и посредници, които обслужват този пазар, българите с ваканционен имот на Беломорието са вече няколко десетки хиляди. Най-предпочитани са районите между Неа Перамос, западно от Кавала, през вече култовото Офринио, известно повече сред местните като Тузла, близките Аспровалта, Неа Врасна и нататък към крайбрежието на Халкидики, както и зоната южно от Солун.

Офринио се намира съвсем близо до вливането на река Струма в Бяло море. Мястото е изключително живописно и през последните десетина години суперпопулярно сред нашенците.

Преди време селцето е по-скоро вилна зона за хората от близките градове Серес и Драма, в момента се превръща в голям курорт с дълга пясъчна ивица и много ресторанти, барове и магазини. Българите са преобладаваща група там и като купувачи, и като инвеститори, и като туристи.

Цената

Средната цена, която повечето нашенци са готови да инвестират, варира доста, като тези с по-малки доходи предпочитат нещо на цена между 50-100 хиляди евро, но това са вече сравнително малко пари и за тях не може да се купи къща, а по-скоро малък апартамент. На тази цена е възможно да се намери селски имот във вътрешността.

Цените през последните години бележат стръмен ръст в цяла Гърция, като резултат от рекордни туристически години. Според статистическата служба на страната ЕЛСТАТ цените са скочили със средно 35-40 на сто за периода, като рекордните скокове са именно в района на Солун, както и Атика, където повишението е близо 47 на сто.

Цените на новото строителство по крайбрежните зони вече надхвърлят 2000 евро на квадратен метър, особено в районите на Каликратия, Созополи и Неа Муданя. Подобна е ситуацията и по ръкавите Касандра и Ситония, особено в предпочитаните Никити и плажовете около Вурвуру.

Рискове

Покупката на имот обаче крие и доста рискове най-вече заради непочтени практики и непознаване на особеностите на пазара и законодателството.

Има рискове и от покупки на зелено, особено на фона на непрекъснато покачващите се цени.

Добрата новина за купувачите е и удължаването на мораториума върху ДДС при строителството на нови жилищни сгради. Той трябваше да изтече до края на годината, но страната реши да продължи действието с още една година, като идеята е да се спре главоломният ценови скок.

Винаги търсете експерт

Дългогодишният адвокат и експерт по имотни сделки в Солун, българката Мартина Георгиева, предупреждава за крайъгълните камъни и опасностите. Тя препоръчва да се обърне особено внимание на сделките в районите, където няма електронен кадастър.

Там са трудни проверките за вещни тежести, а впоследствие и почти невъзможно вписване на сделката в регистъра.

Георгиева препоръчва и купувачите задължително да наемат вещ имотен специалист, да не се доверяват на случайни счетоводители, които не познават данъчно задължени лица от друга страна, каквито се явяват българите там.

Проверката на документацията при строителен инженер е задължителна. Всички тези стъпки са необходими, защото напоследък се забелязва и ръст на измамите и начисляване на излишни разходи, казва още адвокат Георгиева.

Сделката понякога отнема до 2 години

Вписването на договор за покупко-продажба на имот в Гърция може да отнеме в зависимост от конкретната ипотека или служба по кадастъра между 10 дни и две години и половина.

Според нотариуси в зависимост от това в кой район на страната се извършват сделките времето за финализиране може да се проточва безкрайно.

Операторите на пазара на имоти казват, че това е хроничен недостатък в работата на пазара на недвижими имоти, който създава много сериозни проблеми при сделките, особено ако са с банкови кредити, предупреждава Лена Контогеоргу, вицепрезидент на Асоциацията на нотариусите в Атина.

Друг фактор е претрупването на канторите с чакащи за вписване документи.

SourceMarica.bg
RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments