четвъртък, юли 18, 2024
НачалоНовини от ВелинградКризисен, консервативен и лимитиран е "Бюджет 2022" на Велинград

Кризисен, консервативен и лимитиран е „Бюджет 2022“ на Велинград

На обществното обсъждане на бюджета присъстваха едва двама човека

“Бюджетът на община Велинград е кризисен, консервативен и лимитиран.” С тези думи зам.- кметът Атанас Палигоров накратко представи финансовата рамка на документа. Прогнозите са, че дори при 100%-ова събираемост на данъците и таксите, средствата няма да са достатъчни за покриването на заложената разходна част.

Палигоров припомни, че само двата безлихвени кредити към Министерството на финансите възлизат на 5 900 000 лева.

Общината ще направи постъпки за отлагането на единия кредит и рефинасирането на втория, обясни зам.- кметът и допълни, че ще се направят опити за тегленето на кредит за разплащане на дългове на общината от минали години.

Като воденичен камък над общината продължават да стоят и 7 милиона лева наследени задължения, които се изплащат от данакоплатците днес.

“Общината е в затруднено финансово положение, но обстановката е такава и работим, според условията”, заяви главният счетоводител Тодор Масларов. Той представи приоритетите на общинското ръководство през настоящата година:

Успешното приключване на важни инфраструктурни проекти и усвояване на Европейски средства за програмен период 2021 г. – 2027 г.;

запазването на културните ценности, развитие на спорта и културния туризъм;

инфраструктура, образование, здравеопазване, социална сфера;

привличане на стратегически инвеститори в екологично чисти и високотехнологични сектори;

По думите му, за да бъдат постигнати тези цели, е необходима строга финансова дисциплина и контрол върху приходите и разходите на общината.

Масларов обясни още, че има леко завишение на постъпленията по линия на централния бюджет по всички пера, с изключение на субсидията за зимното почистване. Това се дължи на факта, че около 30 км. от общинската пътна мрежа е прехвърлена към републиканската.

Що се отнася до събираемостта на данъците и таксите, през 2021 г. тя е рекордна – 74%, обясни още Масларов.

Акцентите в капиталовата програма бяха презентирани от Петър Кондев, нач.- отдел ИБКТ в общината.

Той съобщи, че в проекта за капиталовите разходи са предвидени средства в размер на 16.722.000 лв., като от целевата субсидия от републиканския бюджет, на общината са предоставени 1.104.300 лв, което е с 217.200 лева повече от миналата година.
Средствата от ПМС и ведомствата са 8.137.293 лв., проектите, финансирани по европейски фондове са в размер на 3.298.817 лв. и от собствени приходи от продажба на земя и общински имоти – 4.181.514 лв.

“Програмата за капиталови разходи на общината е динамична и отворена през цялата година и ще претърпява допълнения и корекции”, обясни Кондев.

Предстои “Бюджет 2022” да бъде внесен за обсъждане на заседание на ОбС – Велинград.

На обществното обсъждане на бюджета присъстваха едва двама човека.

RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments