Костадин Филипов за дебютната си стихосбирка и живота си извън кадър

Костадин Филипов е роден във Велинград. Започва кариерата си в медиите още в радио "ЧЛК", Велинград

0
229
Костадин Филипов

Познавате добре Косьо Филипов. Лице от екрана, новинар, журналист и редактор. На 24 април в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ той представи дебютната си стихосбирка „На дъх от лятото“. В комбинация с творби на художничиката Мирослава Захариева и музика на живо от виолончелистката Йоанна-Мария Тодорова, Филипов ще разкрие една по-различна и непозната част от своята душевност.

„От малък се занимавам с най-различен вид изкуства. Ходил съм на какви ли не кръжоци в тогавашния пионерски дом във Велинград.“

Именно родният му град, музиката и писането се преплитат във всеки отговор, който получавам от Косьо. Пише първото си стихотворение като студент, часове след като научава за смъртта на дядо си, докато пътува с теснолинейката между Септевмри и Велинград, но в следващите години не търси изява. Бърза да ми каже: „нали знаеш, че не се взимам на сериозно и че не се имам за високо професионално ниво в писането“. Отговарям му, че оценките в изкуството са работа на критиците и любимо занимание на лаиците. И все пак, за да издаде творбите си, го провокира оценка, която тежи. Макар и във Фейсбук. Поетесата Маргарита Петкова го окуражава, след като прочита негово стихотворение, публикувано в личния му профил. Днес тя е редактор на първата му книга с 48 стихотворения.

„Имам и разкази, които тепърва ще бъдат издавани и ще трупам още, за да направя сборник с разкази. Но искам да ти кажа, че ако не бях новинар толкова дълъг период от време, може би щях да имам 5 или 6 стихосбирки. Просто онова, което съм правил като новинар, никога не ме е вдъхновявало, за да се изразя в мерена реч.“

ПОЕЗИЯ, ПИСАНА В МЕТРОТО

Затова и започва отново да пише по-често след като „слиза“ от екран. Изградил име в Нова Телевизия като водещ и редактор на централната емисия новини и „Темата на Нова“, Филипов е на кръстопът след злополучния финал на следващата спирка от телевизионния си път – Тv7. След това създава информационен сайт и работи като редактор в хитовото риалити „Фермата“.

„Да работя в риалити формат за мен беше изключителен стрес.
Въпреки че на финала вече бях така облекчен от удоволствие, когато се получи един великолепен сезон. Но връщайки се с метрото от Люлин, там ни оставяше бусът, до Младост, където живеех доскоро, тогава пак в метрото пишех стихове. Явно под стрес пиша най-добре. Идват ми цветни картини. Нещо, което искам да изразя в мерена реч. Та повечето неща тогава се случиха. Действително поезия, писана в метрото“.

ЖИВОТ ИЗВЪН КАДЪР

От година и половина Филипов е редактор в екипа на предаването „Преди Обед“ по bTV. Нарича го оазис в телевизионните програми.

„Тръпката да съм водещ бе по-скоро гъдел. Мисля, че днес съм по-полезен зад кадър. В момента работата, която правя, ме среща с изключително много личности, които хората не познават. Откриваш нещо интересно в тяхната история, което е много вдъхновяващо.“

Другият постоянен източник на вдъхновение в живота на Костадин са пътуванията. От началото на годината е посетил Словакия, Австрия и Йордания, предстои поредната лятна почивка в Албания.

„Страста се зароди от момента, в който от България започнаха нискотарифните полети (смее се). Няма какво да те лъжа. Това ни позволява на мен и компанията, с която пътувам, да букваме полети напред. Едно от стихотворенията ми е свързано с едно такова до Ачароли. Селце на юг от Неапол, в което дори е творил Хемингуей. Селце, познато с това, че има най-много столетници на глава от населението. Със сардините, с розмарина, със залезите, въобще това е западното крайбрежие на Ботуша и няма как подобни гледки и емоции да не те впечатлят.“

СИМВОЛИКА И ЛИРИКА

През август Филипов ще навърши 40. Стихосбирката му носи името на стихотворението „На дъх от лятото“, написано преди година.

„То изразява всички мои емоции по повод предстоящите празници. Това са Великден, Гергьовден, Св. Константин и Елена и Еньовден.“

Филолог, журналист и българист по образование, Филипов казва, че не търси символиката, а само отваря сетивата си за нея. Роден на 24 август, представя книгата си на 24 април, а в нея са събрани 48 творби.

„48, защото това е 2 по 24. Четворката, като я погледнеш – това е кръст. Вярата. Осмицата е безкрайността. Не знам дали знаеш, във Велинград е единственото място в България, в което се пресичат 24-ти паралел и 42-ри меридиан. Никъде другаде на територията на страната няма такова място, където те да се пресекат. Което е също малко символично, но ето – факт.“

БИОГРАФИЯ

Костадин Филипов е роден на 24 август 1979 г. в град Велинград. Средното си образование завършва през 1997 г. в родния си град със специалност „Икономика и мениджмънт“ в ОСОУ „Св.св. Кирил и Методий“, а бакалавърска степен по специалността „Българска филология“ защитава в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ през 2001 г. До 2002 г. в същото висше учебно заведение защитава две магистратури по специалностите „Българистика“ и „Журналистика“.

Започва кариерата си в медиите още в радио „ЧЛК“, Велинград. Паралелно със следването си работи като новинар и автор на всекидневни актуални и музикални предавания в Обединени радиостанции „Канал Ком“.

Телевизионната му кариера започва в ТВ „Евроком-Пловдив“ като репортер и водещ на новини, след това е водещ и редактор на централната новинарска емисия и „Темата на Нова“ на Нова телевизия. Професионалният му път минава през ТВ7, където е водещ на новини и предаването „Дневен ред“, редактор на риалити формата „Фермата“ по bTV, а днес е редактор в предаването „Преди обед“ по bTV. Главен редактор е на информационния сайт delo.bg.

Цялото видео интервю на Деян Веселинов от Dir.bg с Костадин Филипов гледайте ТУК.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име