четвъртък, юли 18, 2024
НачалоСвятКипър издаде заповеди за арест за екипаж на турски сондажен кораб

Кипър издаде заповеди за арест за екипаж на турски сондажен кораб

Двете страни са във влошени отношения след етническия конфликт от 1974 г.

Кипър издаде заповеди за арест за екипаж на турски сондажен кораб, закотвен близо до брега му за предполагаемо нарушаване на територия, върху която островът има право на проучвания за нефт и газ, съобщи външното министерство на страната, цитирано от Юронюз.

„Можем да потвърдим, че са издадени заповеди. Броят на тези, за които предназначени е двуцифрено число“, каза кипърски служител в коментар.

Турция заяви на 10 юни, че докладите за заповедите за арест, които по това време не бяха потвърдени от Никозия, са „прекосяване на линията“.

Двете страни са във влошени отношения след етническия конфликт от 1974 г., който раздели острова между гръцко и турско кипърско население, както и от последните находки на природен газ в моретата около Кипър.

„Никой не би трябвало да се съмнява, че ще бъде даден необходимия отговор, в случай на такава наглост“, каза тогава говорител на турското външно министерство.

От миналия месец турският кораб „Фатих“ е закотвен на запад от Кипър, а друг кораб – „Явуз“ – ще бъде разположен на изток от острова скоро.

И двете области са заявени от гръцко-кипърското правителство като изключителна икономическа зона, където то има търговски права за проучване на въглеводороди. Турция използва областта западно от Кипър като неин континентален шелф.

RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments