четвъртък, юли 18, 2024
НачалоЛюбопитноКЗК разреши на Виваком да купи НОВА

КЗК разреши на Виваком да купи НОВА

Официално КЗК разреши на Домусчиеви да продадат Нова, следват вестниците на Пеевски

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде разрешение за продажбата на компанията – собственик на Нова телевизия, показва съобщение на сайта на регулатора. Така вече няма пречки ”Нова броудкастинг груп” да стане собственост на компанията ”Юнайтед груп”, която притежава БТК и ”Виваком”.

В момента Нова телевизия, нишовите канали „Диема“ и още няколко тв програми, сайтове, радиа и др. се притежават от компания на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Постановлението става факт точно месец, след като купувачът официално поиска КЗК да одобри сделката. „Комисията приема, че концентрацията няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение. Следователно, сделката не би могла да породи антиконкурентни ефекти, изразяващи се в значително възпрепятстване на конкурентната среда на съответните пазари и следва да бъде безусловно разрешена“, се казва в решението.

В хода на събиране на информация за покупко-продажбата становище в КЗК е постъпило от основния конкурент на Нова телевизия – „Би Ти Ви медия груп“. В него се посочва, че сделката ще засегне конкурентната среда на няколко пазара в България, сред които разпространението на тв програми, тъй като „Виваком“ притежава собствена платформа за цифрова телевизия, която събира абонати. Според Би Ти Ви ще бъде засегнат и пазарът на ефирно разпространение на телевизионни програми (сигнали) чрез цифрово наземно радиоразпръскване, тъй като „Виваком“ притежава и платформата „НУРТС“, която пренася сигнала на националните ефирни телевизии до българите, които гледат телевизия с обикновена стайна антена. Влияние ще има и върху пазара на тв и радио реклама, смятат от Би Ти Ви.

Според нейните представители е вероятно концентрацията да доведе до ограничаване на достъпа на конкурентите на групата на „Нова Броудкастинг Груп“ на пазара на разпространение на тв програми на едро. Също така дружеството счита, че в резултат на концентрацията, БТК може да реши да не придобива права за разпространение на тв програми от основни конкуренти на НБГ (например „Би Ти Ви Медиа Груп“ ЕАД) или да налага по-неизгодни условия за придобиване на права за разпространение в полза на групата на НБГ.

„След концентрацията, икономическата група ще има стимул и възможност да спечели от изтласкване на конкурентите от достъп до телевизионна аудитория и да повиши още аудиторния си дял и да повиши цените на пазара на телевизионната реклама“, се казва в становището. По отношение на рекламата от Би Ти Ви смятат, че в резултат на концентрацията бюджетът на новата обединена група за реклама, включително на големия рекламодател БТК, е възможно да се пренасочи изцяло в програмите, продавани от НБГ. КЗК обаче не взима под внимание съображенията на конкурента на Нова телевизия.

Освен основната ефирна телевизия, каналите „Диема“, радио Нова и др., сделката между НБГ и „Юнайтед Груп“ включва интернет групата „Heт Инфo“, сайтовете Vesti.bg, Dariknews.bg, Sinoptik.bg, Edna.bg, Gong.bg и др., видеоплатформата „Bи Бoĸc“, телевизия Канал 3, която от началото на 2021 г. се казва „Нова нюз“, „Paдиo Beceлинa“, „Paдиo Eĸcпpec“, „Bитoшa ФM“, „Aгeнция Bитoшa“ и „Aгeнция Aтлaнтиĸ“. Дъщерното дружество на купувача „Юнайтед Медия“ ще има съвместен контрол и върху „Файненшъл Маркетплейс“; „Грабо Медия“ и „Атика Ева“, което издава списание „Ева“.
В следващите дни се очаква решение на КЗК и относно придобиването от страна на „Юнайтед Груп“ на вестниците, които са официална собственост на депутата Делян Пеевски – „Монитор“, „Телеграф“, „Политика“ и др., пише още „Сега“.

Инвестицията на „Юнайтед Груп“ в България досега е 2 милиарда долара (1.65 милиарда евро), изчислява базираното в Брюксел издание EURACTIV България. Това е цената на придобиването и технологичните инвестиции във “Виваком”, която бе купена през лятото на миналата година, както и на медийната група на Домусчиеви.

“Юнайтед груп” определя българския медиен пазар като доминиран от играчи, които са бизнес или политически ориентирани. Компанията обещава, че сделката ѝ може да се превърне в “повратна точка за медийната среда в страната и региона”.

RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments