Какво време ни очаква през ноември?

Месец ноември ще започне с ветровито, но топло време

0
103

Месец ноември ще започне с ветровито, но топло време.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 5 и 0 градуса, а най-високите ще са между 19 и 24 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Очакванията на синоптиците са средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета – между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма – между 8 и 10 градуса, а в планинските райони – от минус 5 до 3 градуса.

Предпоследният месец от годината ще започне с ветровито време и със затопляне. Облачността ще е разкъсана, предимно значителна, като по-голяма вероятност за валежи има на 2 ноември. През втората половина от първото десетдневие, с отслабване на югозападния вятър, температурите ще се понижават и към края на периода ще станат близки до обичайните. По-често ще преобладава облачно време, около 6-7 ноември ще има повишена вероятност за валежи.

До средата на месеца ще останат условията за превалявания на места, а температурите ще бъдат близки до средните.

До края на второто десетдневие времето ще е спокойно, а вероятността за валежи ще е малка. В равнините сутрин ще има ниска облачност и мъгли, а около и след обяд над повечето райони ще е предимно слънчево. Температурите слабо ще се повишат. В планините и планинските райони ще бъде слънчево и топло.

През третото десетдневие на ноември по-голяма е вероятността за повече динамика в атмосферата. Времето ще е променливо, ще има и валежи. Температурите през повечето дни ще бъдат по-високи от обичайните за периода, прогнозират синоптиците от НИМХ.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, а в южните и планинските райони – между 60 и 90 литра на квадратен метър.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име