четвъртък, юли 18, 2024
НачалоБългарияКакво време ни очаква през месец май?

Какво време ни очаква през месец май?

Тази година май в страната ще бъде с температури около нормата – очаквани средни максимални – между 20 и 25 градуса, по Черноморието ще са по-ниски от 19 до 21 градуса. Във валежно отношение в Северна и в Западна България ще бъде с близки до нормални валежи, а в Южна и в Източна с повече от нормата.

Облаци, валежи и по-хладно време се очаква на 1-ви май, както и на втори и трети. Следобед над планините ще се развива купеста облачност и там не е изключено за кратко да превали. Максималните температури ще бъдат от 17 до 22 градуса.

До края на първата десетдневка – от 4 до 6 май, се очакват чести краткотрайни валежи. В западната половина от страната ще има повече облаци и условия за краткотрайни валежи с гръмотевици. Повече ще вали над Западна и Централна България, а по-редки и по-слаби ще бъдат валежите над източните райони и по Черноморието. Дните с повече валежи ще бъдат 8 и 9 май.

В началото на второто десетдневие на запад ще настъпи стабилизиране на времето, а на изток ще има облаци и превалявания. От 13 до 15 ще бъде предимно слънчево и отново ще се затопли с дневни температури до 23, 28 градуса, по-хладно по Черноморието. Захлаждане с превалявания и прегърмявания ще настъпи за по-продължителен период – от 16 до 19 май. По-продължителни и на повече места ще са валежите в следобедните часове, в южната половина от страната.

През повечето дни на третото десетдневие краткотрайните валежи и гръмотевичните бури ще са често явление, а температурите ще са около климатичните норми за страната.

На 24 май ще бъде предимно слънчево, а валежите ще са на малко места главно в планините от западните райони. Повече валежи са очакват на 25 май, в Западна България. Ще бъде и топло с температури над нормата.

От 26 до 30 ще отново ще вали и гърми.

Геомагнитна прогноза

Магнитни бури около 7 и 21 май

През повечето дни от месеца слънчевата активност ще бъде ниска. Земното магнитно поле ще бъде спокойно и ще бъде без магнитни бури. Повишаване на геомагнитната активност ще имаме в периода от 6 до 9 май, от 13 до 16 и от 26 до 28 май, с повишена интензивност. Възможни слаби магнитни бури за ширините на Балканите – около 7 и около 21 май.

Месецът е най-дъждовният пролетен. Страната често е под влияние на по-влажни океански въздушни маси, идващи от северозапад. При такива условия времето е неустойчиво – с развитие на мощна купеста облачност и краткотрайни дъждове, в следобедните часове често придружени от гръмотевици.

Характерно за валежите през май, е че са с петнист характер и при някоя по-силна буря, може да падне количество равно или по-голямо от месечна норма, докато в съседни райони дори може да не е валяло.

Народна метеорология

Ако на Гергьовден вали дъжд, лятото ще е сухо

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание.

Дъждовен май – плодородие без край. Ако през май често се вдигат вихрушки или пък сутрините са студени, ще има суша. Ако на Гергьовден вали дъжд, лятото ще е сухо, а реколтата богата. Когато Гергьовден е мъгляв, добитъкът ще е болнав. Колкото дни преди Гергьовден прогърми, толкова пари ще струва житото.

SourceTrud.bg
RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments