вторник, октомври 22, 2024
НачалоСвятИнтерпол: Готвят се да откраднат ваксините срещу COVID-19

Интерпол: Готвят се да откраднат ваксините срещу COVID-19

Високото търсене в съчетание с ограничени доставки превръщат ваксините срещу COVID-19 в "течно злато" за организираната престъпност, изтъква Интерпол

Организираната престъпност се подготвя да открадне ваксините срещу COVID-19, предупреди Интерпол. Британското контраразузнаване МИ5 засекрети складовете за инжекциите на Pfizer и Бионтех, които постъпват на Острова. Цялата операция по доставка и разпределение на препарата е обявена за въпрос на националната сигурност.

Междувременно Русия започна ваксинационната си програма от Москва, където руският препарат СПУТНИК-V се предлага първо на най-рисковите групи – учители, здравни и социални работници, съобщава БНТ.

Високото търсене в съчетание с ограничени доставки превръщат ваксините срещу COVID-19 в „течно злато“ за организираната престъпност, изтъква Интерпол. Според организацията криминални групировки планират да проникнат във веригите за доставка. Ваксините на Pfizer – Бионтех ще бъдат разпространени в Обединеното кралство другата седмица.

Страната, която първа в света одобри препарата, е поръчала 40 милиона дози за 20 милиона жители. Според британската преса първите количества за Острова идват в необозначени камиони на товарни влакове през тунела под Ламанша. Британските власти предупредиха срещу предлагането в интернет на бързи, но фалшиви пътища към първите места на опашките за ваксиниране.

70 пункта за ваксинация са отворени от днес между 8.00 и 20.00 ч. в Москва. Онлайн регистрация позволява на учители, здравни и социални работници на възраст от 18 до 60 години да заявят желание за безплатно получаване на първата от двете дози на СПУТНИК-V.

Препаратът се вади от дълбоко замразяване 15 минути преди поставяне. Листовки предупреждават за евентуални странични ефекти, с уточнението, че ще са в лека форма и продължителност максимум от два дни.

Желаещите са хиляди, но не е ясно колко са наличните количества за града с население 13 милиона. Очакванията са до края на годината да бъдат произведени два милиона дози.

Не подлежат на ваксинация приелите инжекция през последните 30 дни или хора с респираторни проблеми през последните две седмици, както и хронично болни, бременни и кърмещи жени. Москва е епицентър на пандемията в Русия. В страната има над два милиона и 430 хиляди заразени и над 42 000 починали.

SourceБНТ
Подобни статии

Най-четени