четвъртък, юли 18, 2024
НачалоНовини от ВелинградИновативната система за отопление и охлаждане заработи в ДГ „Еделвайс”

Иновативната система за отопление и охлаждане заработи в ДГ „Еделвайс”

Велинград е сред шестте общини, които получиха финансиране от Министерство на енергетиката, програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност” по процедура „Използване на геотермална енергия за отопление или за отопление и охлаждане в сгради държавна или общинска собственост”.

За по-кратък от предвидения в проекта 18-месечен договор фирмата-изпълнител успя да изгради и въведе в експлоатация изцяло нова система за възобновяема енергия, която е пилотно въведена в сградата на ДГ “Еделвайс”.

“Изключително сме щастливи и благодарни на Костадин Коев и неговия екип, че ДГ “Еделвайс” е една от първите включени в този проект”. Това заяви на заключителната пресконференция директорът на детската градина Величка Манева и допълни, че благодарение на бързата и професионална работа на фирмата-изпълнител на 11 септември децата ще стартират новата учебна година.

Заместник-кметът на община Велинград и ръководител на проекта г-жа Светла Томова представи проекта и заяви, че от днес системата вече е работи и има всички документи за това. Дейностите са изпълнени в срок. Г-жа Анелия Грозданова, която е сътрудник по програмата, финансираща проекта към Министерството на енергетиката, подчерта че мониторингът от страна на министерството показва високо ниво на изпълнение на дейностите и сподели, че по програмата в цялата страна са реализирани само още 5 проекта.

Припомняме, че работата по изграждане на системата започна през месец март и приключи преди дни. Финансирането е в размер на близо 575 000 лв.

Община Велинград в рамките на година финализира два проекта, финансирани от Норвежкия фонд, свързани с енергийната ефективност – настоящия за ДГ „Еделвайс и проекта за уличното енергоефективно външно изкуствено осветление.

RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments