Илхан Кючюк: Размахват “полицейска палка” на кмета на Сърница

Евродепутатът Илхан Кючюк заяви, че служебното правителство е “размахало полицейска палка” на кмета на Сърница

0
430
Снимка: bTV

Служебното правителство оказва натиск над политическите си опоненти в цялата страна. Твърдението е на евродепутатът Илхан Кючюк, който в ефира на бТВ посочи “фрапиращ пример” за оказан натиск в изминалата предизборни кампании. Според него служебното правителство не се е поколебало да предупреди кмета на Сърница Неби Бозов “да внимава, показвайки му полицейската палка”.

Евродепутатът е категоричен, че на никой днес не може да се оказва натиск затова, че се занимава активно с политика.

“Отивайки в Сърница да обвиняваш някого в купуване на гласове, или не познаваш политическата география, или искаш да покажеш пръст на Движението за права и свободи. Ние не сме партия, която можем да търпим подобно поведение”, категоричен е Илхан Кючюк.

От ДПС вече са сигнализирали Брюксел за опитите за политически репресии и очакват цялостно наблюдение от Европа на предстоящия изборен процес в страната на 14 ноември.

Ето какво точно заяви Илхан Кючюк в предаването “Лице в лице”:

Кметове и политически лидери са принуждавани да се подписват, че няма да се занимават с избори. Това е грубо нарушение на демократичните принципи и разбирането за европейска демокрация. Това го направи служебният министър Рашков.

Ние бяхме длъжни да предупредим европейските си партньори за опасността, която стои пред българската демокрация.

Не приемаме тезата, че ние се оплакваме пред Брюксел. Ние сме част ЕС. Бих казал нещо повече, ние сме част от едно семейство. Това ни задължава да споделяме и постиженията на страната си, така и недъзите на демокрацията си.

Затова взехме две много важни решения.

Първото – Алианс на демократите и либералите, европейската партия, в която ДПС членува и има своите горди постижения да изпрати мисия, която да наблюдава изборите в България. Резултатите от тази мисия ще бъдат докладвани на министрите по правосъдие и човешки права и свободи. Т.е. ние създаване един институционален инструментариум от пряко наблюдение на процеса заедно с информативния характер и анализ. Разбира се ние нямаме право да влияем на техните решения. Но даваме информация и информираме за състоянието на демокрацията в България.

Какво е състоянието на демокрацията в България?

Ако го четем само от начина, по който се провеждаха изборите е ясно. Ясно е, че президентът държи цялата власт. Явно на него му харесва това. Назначава министри, за които има тежки съмнения, че може да имат и друго гражданство, което е тежко погазване на българската конституция. Вместо пазител се превръща в градител на конституционните норми в страната.

И това е нашето притеснение. Мисля, че е самостоятелно и основателно.

Т.е. Алде ще дойде?

Да, ще дойдат и ще наблюдават целия изборен процес.

Голяма ли беше папката, която Карадайъ занесе там?

Не толкова в обема, колкото в съдържанието. Вътре има изброени случаи на общински съветник, младежки председател, който е предупреден да не се занимава с изборна дейност под благовидната цел, че купува избори. Извинявайте. Нека да ви дам още един фрапиращ пример. Той е ужасен. В Сърница никой не купува гласове. Аз ходя десетки години в тези райони. Това понятие “купуване на гласове” за тях е непознато. Там да отидеш и да предупредиш кмета на Сърница да внимава, да му покажеш полицейската палка, че може да бъде наказан затова, че се занимава активно с избори? Или не познаваш политическата география, или искаш да покажеш пръст на Движението за права и свободи. Ние не сме партия, която можем да търпим подобно поведение.

Запис на разговора с Цветанка Ризова може да видите ТУК.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име