четвъртък, юли 18, 2024
НачалоПолитикаИва Митева: Кирил Петков е убеждавал наш депутат да преосмисли поведението си

Ива Митева: Кирил Петков е убеждавал наш депутат да преосмисли поведението си

Няма никакъв сценарий. Това заяви в „Денят започва“ зам.-председателят на парламента от ИТН Ива Митева в отговор на въпроса защо точно сега партията е решила да се оттегли от управляващата коалиция.

Митева изрази възмущението си от председателя на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров, като заяви, че той изрича лъжи с натрупване.

Отправих призив да се извини за лъжата, която изрече по отношение на БНБ. Вчера отново изрече лъжа за работата ми в комисиите, в които участвам – правна и медийна. Нямам нито едно отсъствие – напротив, аз съм един от най-активните участници. За съжаление, г-н Гюров е един от най-пасивните в тези комисии. Да не говорим за пленарната зала, където също е доста пасивен, освен когато чете декларации от ПГ на партията, обясни Митева.

Омръзнаха ми тези лъжи – затова ние стигнахме дотук, защото лъжите са ежедневни, подчерта тя.

Допълни, че на едно от последните заседания на комисията по култура е станало ясно, че бюджетът на министерството на културата не само не е увеличен, той е намалял, въпреки искането за увеличение.

Това, което ги дразни е, че ние сме свободолюбиви, искрени и последователни, заяви Митева.

Когато искаш промяна, ти идваш, за да направиш нещо различно, да спазваш Конституцията, законите, Правилника на Народното събрание. Това, че ние сме управляващо мнозинство не ни дава право да правим каквото си поискаме. Когато един човек нарушава Конституцията, той ще продължава да го прави, категорична е Митева.

На въпроса защо в такъв случай от ИТН са подкрепили кабинета на Кирил Петков, тя обясни: това беше първата политическа сила и ние й дадохме шанс, хората направиха своя избор.

РСМ беше един от проблемите, от който започна натрупването на напрежение, смята Митева. Тя заяви, че на Коалиционен съвет премиерът е обяснил, че френският президент Макрон ще бъде гарант за споразумение между нашата държава и западната ни съседка.

Не мога да разбера как един френски президент ще бъде гарант на двустранно споразумение между България и РСМ, каза Митева.

Тя коментира и темата за предложението Бойко Рашков да заеме поста председател на КПКОНПИ.

Уговорката беше никой да не изнася името на Бойко Рашков в публичното пространство, на следващия ден то вече беше изнесено. Нашето изумление беше защо един вътрешен министър, който е успешен, ще стане председател на КПКОНПИ. Когато ги попитахме дали имат предложение за нов министър, те се усмихнаха и казаха, че имат човек за МВР. Казаха, че г-н Рашков ще бъде по-полезен в разследването, отколкото в оперативната дейност.

Ние нямаме свое предложение за председател, защото първо не е стартирала процедурата за избор на председател на КПКОНПИ. Има процедура, нека да се извърви, заяви Митева.

На въпроса дали всички министри от ИТН ще подадат оставки, тя отговори, че по нейна информация, двама от министрите са в чужбина, очаква се да се завърнат и днес да подадат оставките си, министър Гроздан Караджов е депозирал своята, очаква се днес и оставката на спортния министър Радостин Василев.

От ИТН все още не се готвят за предсрочни избори, каза Митева.

Все още не се готвим, все още и ние се опитваме да разберем защо стигнахме дотук. Може би от инат на вицепремиера, допълни тя.

Ние никога не сме казвали, че ще купуваме гласове и ще работим с чужди депутати, което от няколко дни усилено го чувам от Кирил Петков, подчерта Митева.

След като вчера комисията по финанси не прие законопроекта за актуализация на бюджета, късно снощи Кирил Петков се е обадил на нашия депутат Кирил Симеонов, за да го убеждава да преосмисли поведението си. Това според мен не е морал, така че го призовавам той да не убеждава наши депутати да преосмислят поведението си, заяви Митева.

RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments