Защо държавата купува дял от Първа инвестиционна банка?

Държавата изкупува дял от Първа инвестиционна банка, за да изпълни последното условие за влизането ни във валутния механизъм ERM II

0
114

Държавата изкупува дял от Първа инвестиционна банка, за да изпълни последното условие за влизането ни във валутния механизъм ERM II, потвърдиха пред „Хоризонт“ от Министерството на икономиката. Оттам уточниха, че единственият мотив за държавната намеса е срокът до юли да са изпълнени всички изисквания на Европейската централна банка за присъединяването на страната ни към т.нар. чакалня за еврозоната.

По-рано през деня бяха предложени на търг права 110 милиона права на търговската банка, като все още не е ясно каква част от тях ще бъдат придобити от държавата.

Двама инвеститори купиха предложените права на банката, като единият от тях – 108 милиона. До 25 юни трябва да се осъществи плащането, с което сделката ще е приключена. Очаква се това да стане в петък.

Укрепването на капитала на банката е последното условие, поставено пред България за влизането ѝ във валутния механизъм, предхождащ еврозоната и в тясно сътрудничество с банковия съюз. То бе поставено след оценка на качеството на активите и стрес-тест в шест банки от страна на ЕЦБ. Още една банка имаше препоръки от Франкфурт, но тя ги изпълни по-рано през годината.

Междувременно от Франкфурт и от Брюксел излязоха с редовните доклади за напредъка на страните по пътя им към еврозоната. И Европейската централна банка, и Европейската комисия подчертават, че България вече е извън критерия за стабилност на цените, заложен в договора от Маастрихт. Формално това не е пречка за влизане в ERM II, а за еврозоната. Становищата на банката и комисията са ключови и за политическото решение за страната ни, което трябва да се вземе от държавите от еврозоната и от Дания – единствената страна, която в момента е част от валутния механизъм, но със запазена национална валута.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име