Масови проверки в 10 пункта в пазарджишко

Причината е първият случай на африканска чума при диво прасе в района на Велинград

1
1351
Горски пункт

На територията на област Пазарджик са изградени 10 контролно-пропускателни пункта заради първи случай на африканска чума, установен при диво прасе. Положителната проба е от района на Арнаутска поляна, в землището на община Велинград.

„Открито е в остатъци на диво прасе, което се намира на територията на Държавно ловно стопанство “Чепино”, съобщи зам.-областният управител на Пазарджик Йордан Кожухаров.Епизоотична комисия

В резултат на положителната проба е издадена заповед за първично огнище на възникнали случай на болестта африканска чума при диви свине.

„По силата на тази заповед се определя инфектирана зона в размер от 200 квадратни километра около констатирания случай.”, поясни директорът на Агенция по храните в Пазарджик д-р Петко Митев.
Преустановени са дърводобивът и ловът в района на Велинград. Проверяват се всякакви товари и фуражи с цел да бъде ограничено разпространението на болестта. Забранен е достъпът до държавните ловни райони на Чепино, Чехльово и база за интензивно развитие за дивеч “Търли”.

„Ще направим всичко възможно с предприятията, за да можем да подсигурим дърва за огрев от други места на местното население”, заяви Ангел Кузманов – директор на РДГ – Пазарджик.

Той призова да бъдем съзнателни, защото е трудно да бъдат спрени всички билкари и гъбари в гората.

В зона с радиус от 8 километра, в която попада държавно горско стопанство “Алабак”, ще бъде спрян достъпът на две ловни дружинки, на които е отдадена територия за лов.

Подробностите вижте във видеото ТУК.

1 коментар

  1. Цялата тази история е меко казано особенна и странна,като се имат в предвид куп от обстоятелства,неизвестни на обществото ,но по-важното е че,горските пак ще са герои и ще спасяват прородата и хората!!!!

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име