четвъртък, юли 18, 2024
НачалоНовини от БрациговоЗаради високата цена на тока: Брацигово гаси лампите

Заради високата цена на тока: Брацигово гаси лампите

Брацигово е поредната община, която се принуждава да въведе режим на уличното осветление заради непосилните за бюджета си сметки за електричество. За това предупреди кметицата Надежда Казакова, която отново излезе с открито и подробно обръщение към гражданите, в което обяснява какво налага крайната мярка. За сравнение посочва, че през декември 2020 г. сметката за ток на общината е била 19 251 лева, докато година по-късно е станала 46 668 лева.

Припомняме, че с проблема се сблъскват всички български общини, като много от малките с по-скромни бюджети се принудиха да спират в късните часове на нощта уличните лампи, за да избегнат по-тежки финансови сътресения. Преди дни това се случи и в Лесичово.

Ето и цялата позиция на кмета Надежда Казакова:

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА БРАЦИГОВО,

Намираме се в една без съмнение сложна икономическа обстановка. Повишаването на цените на електроенергията и горивата доведе до неизбежно увеличаване на цените на почти всички стоки и услуги. В тази връзка Община Брацигово, както и всички други общини в страната е изправена пред увеличаване на разходите, необходими за нормалното функциониране на всички дейности и услуги.

В последните месеци разходите ни за електроенергия нараснаха драстично в следствие стремглавото поскъпване на национално ниво.

Предстоят трудни месеци за общинския бюджет, тъй като очакваните приходи са сходни с миналогодишните, а очакваните разходи са в пъти по-големи, заради скока в цените.

Пример за това е сравнението на сметките за електроенергия на общината за месец декември 2020г.- 19251.66 лева и месец декември 2021г.- 46668.52 лева.

Във връзка с това в периода от 24.01.2022г. до 30.04.2022г. включително с цел спестяване на електроенергия ще бъде въведено временно изключване на уличното осветление в общината в определени часове по график.

Ръководството на Община Брацигово ще положи максимални усилия населението на Общината да бъде засегнато във възможно най-малка степен от тези процеси, но следва да е ясно, че влошената икономическа обстановка в страната неминуемо ще окаже негативно влияние върху някои бъдещи планове за развитието и модернизирането на нашата община.

Вярвам, че с общи усилия и разбиране ще се справим с предизвикателствата, които предстоят!

С УВАЖЕНИЕ,

НАДЕЖДА КАЗАКОВА
КМЕТ НА ОБЩИНА БРАЦИГОВО

 

RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments