Забелязва се обезпокоително влошаване на психичното здраве по време на изолацията

Професионалистите поискаха засилено наблюдаване на психиатричните последици от пандемията.

0
365

Психичните последици за здравето по време на изолацията, продължена от много държави тази седмица заради новия коронавирус, безпокоят специалистите, които настояват да бъде обърнато внимание на проблема, съобщи АФП.

„Удължаването на изолацията се очакваше – отбеляза Линда Боулд от университета в Единбург. – Непреките последици се натрупват“, подчерта тя, като отбеляза, че най-нови изследвания показват обезпокоително увеличение на тревожността и депресията сред населението.

Констатираното важи за всички държави, подложени на тази забравена от десетилетия мярка. Във Франция научен консорциум с участието на Висшето училище по обществено здравеопазване започна проекта.

CoConel (coronavirus et confinement), „надлъжно изследване (през определен времеви интервал) с 1000 души“. През втория период, започнал на 8 април , преди да бъде продължено извънредното положение във Франция, в сила от 17 март, „37 процента от анкетираните в света показват признаци на психичен дистрес“, без значима разлика от първия период през март.

„Сравнението с новите данни, събрани за населението през 2017 г., показва влошаване на психичното здраве през изолацията. Ако това положение продължи още няколко седмици, може да благоприятства появата на тежки психиатрични патологии и повишено търсене на лечение след края на извънредното положение, за което трябва да се подготвим“, предупреждават специалистите.

Същите притеснения има в САЩ, защото „повече от една трета от американците (36 процента) казват, че коронавирусът се отразява сериозно на психичното им здраве, подчерта Американската психиатрична асоциация в писмо, изпратено до Конгреса на 13 април.

Предупреждавайки за риска още повече американци да имат нужда от психиатрична помощ, асоциацията поиска инвестиции, които да бъдат използвани както веднага, така и за периода на възстановяване сред кризата.

„Призив за действие“ имаше и във Великобритания. Той беше подписан от 24 специалисти и публикуван в сп. „Лансет Сайкайътри“ в четвъртък, когато беше обявено продължаването на извънредните мерки. Професионалистите поискаха засилено наблюдаване на психиатричните последици от пандемията.

Обществените проучвания в страната разкриха по-голям страх от социоикономическите последици от Ковид-19, отколкото от това човек да се разболее.

„Социална изолация, самота, безпокойства за здравето, стрес и икономически срив – тези условия могат да навредят на чувството за благоденствие и психичното здраве“, пишат авторите на призива.

Лекари от психиатричното отделение на болницата „Анри-Мондор“ в парижкия район вече забелязват влошаване сред пациентите си и появата на нови.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име