Жител на Русия зарази 1 500 души с нова коронавирусна инфекция

Един жител на Русия е заразил 1 500 души с нова коронавирусна инфекция, това е максималният таван на заразяемост от един човек, регистриран в страната

0
135

Един жител на Русия е заразил 1 500 души с нова коронавирусна инфекция, това е максималният таван на заразяемост от един човек, регистриран в страната. Това разкри за ТАСС ръководителят на клона на Държавния научен център по вирусология и биотехнологии „Вектор“ на Роспотребнадзор Александър Семьонов.

Семьонов обясни, че според статистиката един пациент с коронавирусна инфекция, когато е заразен със стандартния вариант на коронавирус, заразява от двама до трима души, с Делта – от пет до шест души, докато свръхзаразителят – много повече от средния брой.

„Всички ние разбираме, че коронавирусната инфекция се разпространява по въздушно-капков път, тоест разпространява се максимално чрез социални контакти. Ако човек не спазва социална дистанция, не носи маска, особено ако не се чувства много добре, пътува в метрото, ходи на работа, прегръща се и се целува с всички, той има шанса да стане супер-разпространител и да зарази огромен брой хора. Неспазването му на нормите на социално дистанциране създава възможности за супер-разпространение на инфекцията“, посочва експертът, цитиран от БГНЕС.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име