четвъртък, юли 18, 2024
НачалоБългарияЕто условията за работа на ресторантите

Ето условията за работа на ресторантите

Най-важното в ресторанта е подготвящите храната и разнасящите храната да бъдат с предпазни средства, дистанцията, ограничения брой посетители

Имахме желания до май месец да имаме всички ваксини. Засега това може би няма да може да стане заради забавянето, но се надявам да бъде компенсирано през лятото. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на БНР по повод забавянето с доставките на ваксини.

„Оптимистичното е 1,5-2 милиона души да имаме ваксинирани до края на август месец. Нашата държава ще търси и други варианти. Няма да се поколебаем да купим ваксина, която е ефективна, безопасна и е приета от ЕС комисия. Възможността е и руска и китайска ваксина“, заяви той.

Според него ваксинационният план, който имаме, е много добър и тези групи са много добре дефинирани.

„Не мога да кажа дали ще бъде променян планът, но виждате, че тези работници на първа линия се ваксинират. Тази седмица ще бъдат ваксинирани, хората които работят в националния център“, коментира той.

„Слава Богу увеличава се броят на лекарите, които са заявили желание да се ваксинират. Голяма част от тях вече са боледували, а ние като лекари знаем, че най-добрият имунитет е след боледуване“, обясни той желанието на лекарите да се ваксинират.

„Много странни неща се говорят в пространството – всеки иска да си изследва своя клетъчен имунитет. Спомнете си преди 1 г. дали всеки ходеше да се изследва преди да си сложи ваксина за грип, а дали изследваме бебенцата преди да им сложим ваксината. Не е нужно всеки, който се ваксинира, да си проверява имунитета“, заяви той.

„Имунитет при ваксинация се изследва само с научна цел, или с цел държавата да разбере дали ваксината, която сме поръчали действа достатъчно добре. Първият ваксиниран с новите ваксини е ваксиниран преди 10 месеца, надяваме се ваксините да са ефективни с години. Преди време се доказа, че ние възрастните, които сме се срещали с грипните вируси като млади имаме клетъчна памет и нашата имунна система ги помни с години“, обясни той.

По повод евентуално разхлабване на мерките, той посочи, че те зависят от голяма степен от заплахата за натоварване на здравната система.

„Тази седмица имаме за първи път под 100 на 10 000 болни за 14 дни. Това е много добре и дано се задържи, но това зависи и от дисциплината и самодисциплината на хората“, съобщи той.

„Фитнесите отварят при спазване на условия – да няма много хора вътре и да проветряват. Всеки 20 минути трябва да се осигурява 1 минута проветрение.

„На всички нормални хора ни липсват ресторантите, липсва ни да виждаме по съседните маси щастливи и спокойни хора. Някаква форма може би ще се намери за разхлабване на мерките, специално за ресторантите. Нощните заведения ще трябва да почакат. Най-важното в ресторанта е подготвящите храната и разнасящите храната да бъдат с предпазни средства, дистанцията, ограничения брой посетители, както и хората да не говорят разпалено и високо, което консумацията на алкохол стимулира.“, заяви проф. Кантарджиев.

„Тези неща се обсъждат и предприемат към началото на април, но с новия щам не се знае как ще се развие ситуацията“, допълни той.

Професор Кантарджиев посочи, че на този етап не се очаква силно затягане на мерките – налагане на вечерен час и връщане на КПП-та.

SourceGlas.bg
RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments