До 3 години лишаване от свобода или глоба за невярна декларация на КПП

0
795

Лишаване от свобода до 3 години или глоба от 100 до 300 лева. Това очака всеки, който е подал декларация с неверни данни при преминаване през КПП, предаде „Нова“.

Както беше обявено на извънреден брифинг на Щаба вчера късно вечерта, влизането и излизането от София на всички автомобили се преустановява. Столицата се поставя под строг режим от 00:00 часа на 17 април до второ нареждане.

От полицията обясниха, че започват по-внимателна проверка на всички декларации от пропускателните пунктове в последните два дни.
Около 5 000 автомобила са били върнати вчера от служителите по КПП-та, тъй като не са могли да дадат ясна обосновка за своето пътуване.

За много пътуващи веднага е било доказано, че са лъгали. Много са заявили, че отиват на работа, но проверката е показала, че дори не се водят на работа.

Не знам тези, които са успели да заблудят, как ще се върнат при наложените мерки. В малка част от проверените декларации откриваме много сериозни нарушения, съответно тези, които са попълнили неверни данни, ще си имат проблеми с правосъдието“, обясни министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Организираният пътнически превоз и транспорт също се прекратява. Движението в рамките на града остава свободно и непроменено.

За и от София ще се пропускат автомобили с работници, но шофьорът ще трябва да посочва в декларацията и телефон на управител или собственик на фирмата. Също така се определят и времеви прозорци, в които ще може да става това – от 6:00 до 8:00 часа сутрин и от 18:00 до 20:00 часа вечер.

През КПП-тата без ограничения могат да преминават само автомобили в специален режим, аварийни екипи на комуналните дружества, медицински екипи и хора, които имат нужда от медицинска помощ.

Не е спрян и трафикът на камиони със стока.

Ще бъдат усилени и разместени КПП-та около града, за да се блокират и околните пътища, които софиянци използват често.

За останалите области засега не се предвиждат подобни мерки, тъй като не се наблюдава подобно движение.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име