Доц.д-р Ангел Кунчев: Маските няма да отпаднат скоро

"Морската вода не е добра среда за развитие на вируса и от нея няма да го получите"

0
140

„Маските няма да отпаднат скоро. Може да освободим всички мерки в кратък период от време, но основните, които касаят дейността на всеки човек, особено в закрити помещения, ще останат за много дълъг период от време“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг в Министерския съвет.
Той обяви още, че Националният оперативен щаб много сериозно обсъжда учебните занятия. Много е вероятно в началото на юни да има такива промени. Очевидно е, че тенденцията вече е стабилна към намаляване, отбеляза д-р Кунчев.
„Най-вероятно ще предложим премахване на 14-дневната карантина за влизащите в страната български и чужди граждани, и ще се съсредоточим във възможностите за ранно откриване. Да бъдат навреме открити и изследвани контактните лица. РЗИ няма да бъдат толкова по-границите, а на своите територии“, съобщи още главният държавен здравен инспектор.
Доц. д-р Кунчев посочи, че има доброволци, от които може да се вземе кръвна плазма за лечение на Ковид-19. В момента тече процесът на оборудване на необходимата лаборатория. Няма да е излишна и ще влезе в действие, увери той.
От думите му стана ясно, че няма особено активни огнища в страната, след ситуациите във Видин и Ямбол, частично в Пазарджик и Сливен. В Шумен ситуацията била по-различна, тъй като става дума за строители на „Балкански поток“, чиито контакти са силно ограничени.
„7 пациенти са лекувани с кръвна плазма във ВМА. Това е малък брой, от който не можем да правим значителни изводи. Повлияват се добре, такива са и наблюденията в световен мащаб“, поясни началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.
„Морската вода не е добра среда за развитие на вируса и от нея няма да го получите“, каза за финал доц. д-р Кунчев.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име