Днес е Тодоровден! Честито на всички именици!

На Тодоровден празнуват хората с имена: Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Юлиян, Юлияна

0
80
Тодоровден Велинград

На Тодоровден, в цялата страна, се провеждат надбягвания с коне или т.нар. кушии. Такива имаше и в софийския квартал „Бенковски”, където „Конната полиция” на Столичната дирекция на вътрешните работи показа завидни състезателни умения, предаде БГНЕС.

Празникът започна с водосвет на пл. „Биримирци” в квартала. На него присъстваха главният секретар на МВР Ивайло Иванов, директорът на ГД „Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски и кметът на район „Сердика” инж. Тодор Кръстев.

След водосвета конете бяха дарени с краваи и се отправиха към стадиона в квартала. След оспорвана борба в състезанието по прескачане на препятствия полицайката Светлана Сърнева с кон Айда победи конкурентите си.

Освен състезанието с коне, насъбралото се множество научи повече и за работата на следовите кучета в структурата на МВР. Пред зрителите беше демонстрирано как кучетата откриват опасни вещества в куфар и автомобил. Също така четириногите показаха колко добре са дресирани като безпрекословно изпълняваха заповедите на своите водачи – да стоят на място, да отидат при тях, да повалят престъпник.

Преди всичко обаче денят се чества като празник на конете. Тодоровден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня и с бурните български кушии (надбягване с коне). При изгрев-слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията. Победителят в нея се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. Обредната трапеза за празника включва пита с мая, супа от гъби и „тудоровска леща”.

На Тодоровден празнуват хората с имена: Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Юлиян, Юлияна.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име