Десислава Костадинова: От ГЕРБ предлагаме 500 евро минимална заплата и актуализация на пенсиите

Предвиждаме минималната работна заплата да стане 500 евро, а средната – 1000 евро. Поемаме ангажимент пенсиите на над 2 млн. възрастни хора ще бъдат ежегодно актуализирани

0
394

Г-жо Костадинова приключи работата на 44-тото Народно събрание, част от което бяхте и Вие. Ако с една дума трябва да опишете този мандат, коя ще е тя?

Може би е необикновен. Мандат изпълнен с много остро противопоставяне, противопоставяне на всяка цена в пленарната зала.

Защо необикновен?

През този мандат страната ни премина през обществени, политически и геополитически сътресения. В неговия край, обществото ни е изправено пред предизвикателствата на здравната криза, предизвикана от Ковид 19 и икономическите и социалните последствия от нея. С огромно съжаление трябва да отбележим, че през последната една година, хиляди българи загубиха живота си, а милиони бяха принудени да променят начина си на живот и да приемат, това което днес наричаме „нова нормалност”.

Каква оценка бихте дали на работата на това Народно събрание?

Аз не бих поставила оценка. Това трябва да направят хората, а не политиците. Със сигурност 44-тото Народно събрание не винаги беше на нивото на различните предизвикателства. Не винаги ние, като народни представители осъзнавахме докрай ролята си на избрани не само да представляваме своите избиратели, но и да представляваме българския народ в неговата цялост. Всъщност последното е сложна задача, защото тя ни задължава не само да уважаваме, но и да разбираме аргументите на своите политически опоненти. Не само да представляваме хората, които са съгласни с нас, но и онези, които не са.
През последните четири години, в българския парламент често отправяхме обиди едни към други. Често забравяхме, че обиждайки политическите си опоненти, ние обиждаме и онези, които са гласували за тях. Често предпочитахме политическия комфорт на разделението, пред усилието за постигане на национално единство.

За изминалите 4 години успяхте ли все пак да се обедините в кауза?

За щастие Да, Успяхме да проведем успешно председателство на Съвета на ЕС. Това пък от своя страна отвори темата за присъединяването на страните от Западните Балкани.

Само тогава ли?

Не. Трябва да сме честни и коректни. Бяхме единни и когато преди една година гласувахме за въвеждане на извънредно положение, с което дадохме възможност да се ограничи заразата от Ковид 19. Лично аз смятам, че по този начин предпазихме здравната система от колапс. Бяхме единни и когато поставихме образованието, като основен и дългосрочен приоритет за българското общество и повишихме социалния статус на българските учители. И знаете ли, днес съм убедена, че тези наши усилия си струваха и в перспектива ще дадат добри резултати. Надявам се, че в следващия парламент ще има много повече полета за консенсус. Това определено ще зависи от усилията на всеки народен представител. Ще припомня, че управляващото мнозинство на ГЕРБ и Обединените патриоти, не позволи да бъде подменен вота на българските избиратели и изпълни голяма част от ангажиментите, които бяха поети в началото на мандата. Заедно осигурихме сравнително стабилна политическа среда във времена на глобални и локални сътресения. Убедена съм, че можехме да направим много повече, но и съм удовлетворена, че не позволихме страната да бъде хвърлена в хаос и безвластие в трудни времена като днешните. Затова, от името на парламентарната група на ГЕРБ, бих искала да благодаря на нашите партньори от Обединените патриоти и на всички народни представители, които подкрепяха нашите законодателни предложения! Благодаря и на опозицията, която със своята критичност ни мотивираше да бъдем по-взискателни към себе си, а често и да се вглеждаме в грешките, които сме допуснали.

Изборната кампания е в разгара си. Тя също е различна от всички до сега. Провежда се в условията на локдаун, основно чрез медиите и социалните мрежи. Но и в тази кампания, чуваме доста гръмки предизборни обещания. Вие, какво бихте обещали на избирателите, за да ви гласуват доверие?

Аз не съм от тези, които обещават всичко, за да се харесат на хората. На всички ни е ясно, че в предизборната кампания всяка политическа сила се стреми да изведе на преден план различията си спрямо останалите. Именно затова призовавам всички в България да мислите и за дните след изборите. Защото именно след изборите, тези които ще получат доверието на българския народ, ще трябва да носят отговорността за управлението на страната, за авторитета на институциите и за ефективното справяне със здравните и икономическите трудности. Няма партия, която да е в състояние да управлява сама и която да бъде самодостатъчна.

По друг начин ще задам въпросът си – какви са приоритети на ГЕРБ?

Приоритетите на партия ГЕРБ са съвсем ясни на 3 основни стълба – модернизация на инфраструктурата, реформи в правосъдната, образователната и здравната система, както и инвестиции в наука и иновации. Нашата програма бе представена официално и с много подробности. Ще си позволя да цитирам премиера Бойко Борисов, който казва, че “нашата предизборна кампания е лесна. Тя показва работа, работа, работа”.

Вашите опоненти обаче отричат или критикуват много от нещата, които вие отчитате като успехи?

Ето това вече е предизборно говорене. Не може да се отрича всичко. Не е редно. За изминалите четирите години сме доказали, че това което сме обещали е изпълнено на 100%. Нямаме нито едно неизпълнено обещание. И затова днес заставаме пред хората с вдигнати глави и заявяваме приоритети, по които ще работим ако българите ни гласуват доверие. Представяме управленската програма, в която всяко число е базирано на реални разчети и на убеденост, че те могат да бъдат постигнати, а не някаква визия за развитие на страната, която се подхвърля от няколко години.

Нека споменем нещо конкретно?

Разбира се. Предвиждаме минималната работна заплата да стане 500 евро, а средната – 1000 евро. Поемаме ангажимент пенсиите на над 2 млн. възрастни хора ще бъдат ежегодно актуализирани. Не може да говорим за качествена социална политика и социални услуги, ако не подобрим условията на труд, заплащането и кариерното развитие на социалните работници.
В нов КТ ще бъдат регламентирани гъвкавото работно време и дистанционната работа. Ще се финансира изграждането на платформа за прогнозиране на работните места на бъдещето и необходимите за тях умения. С това ще се подпомогне квалификацията, преквалификацията и бързата смяна на професия на около 300 000 души.
Здравеопазването е друг много важен сектор, за който предвиждаме по-високи доходи.

Как бихте постигнали това?

Всичко е ясно разписано в нашата програма. Конкретно за работещите в здравната система предлагаме увеличаване на цените на клиничните пътеки в условия на конструктивен диалог със съсловните организации и с увеличаване на държавната субсидия, насочена към финансирането на лечебни заведения по линия на Наредба 3.
Бърз достъп, качествено лечение и грижа за възстановяване – чрез завършване на реформите в спешната помощ и модернизиране й, ускоряване на дигитализацията на здравеопазването и приоритизиране на медицинските специалности са също част от основните приоритети на ГЕРБ в сектор здравеопазване

Ваши опоненти говорят, че ако ГЕРБ отново е в управлението на страната ще увеличи данъците?

Аз не зная откъде нашите опоненти имат такава информация. Отговорът ми е не. ГЕРБ не предвижда повишаване на данъците, напротив. Ще отстоява запазването им на сегашните нива. Настоящият модел на данъчна система се доказа като работещ и в следващите няколко години не следва да се правят съществени изменения в данъчната политика.

***

Коя е Десислава Костадинова?
Десислава Костадинова е родена на 04.02.1980г. в гр. Пещера. Завършва две висши образования, от които придобива квалификационни степени – икономист и юрист. Бакалавър по „Международни икономически отношения“ и две магистърски степени по специалностите „Мениджмънт“ и „Международен туризъм“ в „Академията за икономически науки“ – Букурещ, Румъния, както и дипломиран юрист от ВТУ „св.св.Кирил и Методий“, гр.Велико Търново с придобита юридическа правоспособност. Доктор е по национална сигурност и отбрана от ВА „Г.С.Раковски“ гр.София.
Завършила е и основен курс по дипломация за аташета в Министерство на външните работи на Република България, както и „Енергийна дипломация“, „Публична дипломация“ и „Икономическа дипломация“, също към МвНР на Република България.
Владее английски, немски и румънски език. Семейна, с едно дете. Народен представител в 43-то и 44-то НС.
В 44-то НС е член на комисията по правни въпроси и в комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.
Общински ръководител на ГЕРБ – Пещера.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име