ДГС Доспат ще плаща 90 000 лв. на пострадал при дърводобив

Нещастието става на 10 април 2015 година в местността Шалганова къшла, край село Късак

0
265
Dyrvodobiv

Смолянският окръжен съд осъди ДГС Доспат да плати 91 313,87 лева на пострадал при дърводобив злополука работник. 47-годишният Ахмед К. от село Змейца спечели делото срещу бившия си работодател, съобщава „Отзвук“. Мъжът поиска 101 хил. лева за претърпени болки и страдания. Първоначално Девинският районен съд присъди само 40 000 лева, заради допусната от страна на пострадалия груба небрежност. Окръжният съд излезе със становище, че съпричиняването от страна на Ахмед е 25%, като основно вината е на работодателя.

Нещастието става на 10 април 2015 година в местността Шалганова къшла, край село Късак. Около 16,50 часа при укрепване на метална въжена мачта за теглене на дървен материал се къса един от болтовете в ушите, монтирани на кулата, която я закрепя към обтегача на трактора. Кулата пада и притиска мъжа в областта на кръста. Мъжът получава множество контузии – на гръдния кош, на корема, на белите дробове, счупване на пет ребра вдясно и четири вляво, излив на кръв в гръдната и коремната кухина, счупване на таза, на бедрената шийка, счупване на напречните израстъци на първи, втори, трети и четвърти поясни прешлени и др.

Пострадалият работил на длъжност „оператор на машини и съоръжения“. Трудовият му договор е подписан на 6 юни 2014 г. Мъжът имал свидетелство за правоспособност за работа с колесни, верижни трактори и агрегатирани към тях работни машини. То било обаче валидно до 2011 г.

В разпита си пред разследващите Ахмед обяснил, че линията е била опъната, извършил оглед на въжетата и кулата, проверка на двете предпазни въжета, които държат кулата срещу въжето, след това запалил машината и взели да я изпъват. Спрял да погледне да не би да е закачена линията, огледал въжетата, видял че няма проблеми и решил да я набере до край. В един момент се чул силен шум и той се оказал притиснат на земята от кулата.

Според Окръжния съд Ахмед е действал в интерес на работодателя си, изпълнявайки негова неправомерна заповед, без да му е извършен инструктаж, без да има изискуемата правоспособност. Липсвал и проект за изграждане на въжената линия и одобрен технологичен план, става ясно от делото.

Вещото лице от съдебно-техническата експертиза обяснява, че скъсаният болт не е следвало да се намира там, а на негово място е трябвало да има щифт. Пострадалият също не е трябвало да бъде под въжетата. Експертът установява от своята практика, че когато се изпълняват такива работи само заради един болт, който е паднал по пътя или е забравен, се обрича цялата работа, надниците, парите на хората. Ахмед е искал да си свърши работа в деня, в който е забелязал липсата на болта и е намерил решението като в сандъка е намерил болт и с него е заменил липсващия щифт. Причината за злополуката, според вещото лице, е в замяната на този болт. Фаталното е, че мъжът е разчитал на този болт, който му е изиграл лоша шега. А това, че свидетелството му било с изтекъл срок на валидност, следва да следи най-вече работодателя, който му поставя такава задача.

След инцидента на Ахмед са извършени две животоспасяващи операции и една на таза. Последствията за мъжа са големи. Той никога няма да изравни походката си, а болките след злополуката били огромни.

Окръжният съд постанови ДГС Доспат да плати 6 903,87 лв. имуществени вреди, 81 257 лева за болките и страданията и законна лихва върху тях, както и разноски по делото в размер на 3 153 лева. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име