вторник, октомври 22, 2024
НачалоБългарияГЕРБ с предложение за нулев ДДС за ваксини за COVID-19

ГЕРБ с предложение за нулев ДДС за ваксини за COVID-19

Това предлагат депутати от ГЕРБ с промени в Закона за ДДС

На европейско ниво държавите членки да дадат възможност временно да се освободи от данък върху добавената стойност (ДДС) доставката на ваксини срещу COVID-19, като в текстовете е посочено, че това са комплекти за тестване. Това предлагат депутати от ГЕРБ с промени в Закона за ДДС.

Вносителите- председателката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова и група народни представители предлагат още да бъде нулев и налогът за медицински изделия за инвитро процедури, свързани с коронавируса, съобщава агенция „Монитор“.

Предложението на управляващите в България е преференцията да е в сила до края на 2022 г. Идеята на правителството е ваксинацията срещу COVID-19 да е безплатна и по желание.

В мотивите вносителите посочват, че единствено медицинските изделия за инвитро диагностика на COVID-19, на които които може да бъде поставена маркировка „СЕ“, и ваксини срещу COVID-19, разрешени от Комисията или от държавите членки, ще отговарят на условията за прилагане на нулева ставка.

Тази година вече единната ставка от 20% бе променена няколко пъти, като първо бе намален налогът за хотелиери, туроператори, турагенции, ресторантьори, използването на спортни съоръжения и зали, както и стоки като учебници, книги, бебешки храни и пелени. Той стана 9%.

С най-скорошните промени пък в Закона за ДДС вече и доставката за вкъщи се облага с 9 на сто. Тази година редица европейски страни също намалиха единната данъчна ставка като временна антикризисна мярка.

С поредните промени в Закона за ДДС се урежда още и режимът с Великобритания, след като от 1 януари изтича гратисният период на Брекзит. Обединеното кралство и Северна Ирландия трябва да се считат за трети за Европейския съюз страни. Предлага се, когато транспортът се извършва до Северна Ирландия, за целите на ДДС доставката да се третира като страна член на Европейския съюз.

Това са поредните промени в Закона за ДДС тази година, като все още не е преодоляно и ветото, наложено от президента Румен Радев заради промените през този закон в режима на бързите кредити. Въпреки че със закона за бюджета за догодина бе направена корекция върху двойното оскъпяване на главницата при просрочие, остана неяснота около правните измерения на казуса.

Подобни статии

Най-четени