Гаф затвори повече от 20 търговски обекта във Велинград

0
331
NAP Velingrad

Повече от 20 търговски обекта във Велинград са запечатани от Националната агенция за приходите, заради неподадени отчети. Според търговците проблемът не бил при тях, а в сървърите на НАП. Заради масовото затваряне на магазини, с проблема се ангажира и кметът на Велинград, а НАП извършва проверка на електронната си система.

Пред Телемедиа търговецът Ангел Петков заяви, че „всяка вечер при пускането на отчетите от фискалното устройство то изписва успешна мобилна връзка. Всички отчети, които съм ги пускал са залепени в касовата книга и това бе установено при проверката. Въпреки това на 24-ти ми беше съставен акт“.
Със същия проблем се оказва и Татяна Кошаджийска: „Попитах фирмата, която ми е сервизно обслужване как да разбера, че нямам връзка с НАП – те ми отговориха, че няма как“.
С проблема се ангажира кметът на Велинград, който организира среща между търговците и ръководството на НАП – Пловдив.

Кметът на община Велинград Костадин Коев бе категоричен, че трябва по най-бързия начин да се установи къде е проблема, защото има страшно много търговци, които са запечатани на това основание и 14 дни не могат да работят.

Пред БНТ от НАП съобщават, че веднага са проверили системата. Според говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров няма никакви данни и никакви съмнения нещо в сървърите или в системите на НАП да не е функционирало. „Данните, които е трябвало да бъдат изпратени, не са изпратени. Тоест, проблемът се свързва главно със фискалното устройство и софтуера, който го управлява“, заявява Бъчваров.

НАП отхвърлят и аргумента, че търговците не могат да проверят свързаността на касовите апарати с данъчните. Росен Бъчваров допълва, че напълно безплатно, чрез електронна услуга от сайта на НАП, всеки търговец може да види какви данни, кога, в какъв обем, всеки един касов апарат изпраща в НАП.

Националната агенция по приходите напомня, че след 1 април няма да се допуска дейността на търговски обекти, чиито фискални апарати и софтуер не са свързани директно с приходната агенция.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име