„Газпром“ си тръгва от България

0
398

През миналата година бензиностанциите с марка “Газпром“ в България са били 34, а през тази бройката им намалява на 23. Газовата компания търси купувач за бензиностанциите у нас.

„Газпром“ първи си тръгва от бизнеса с горива в България, въпреки че натискът през последните седмици е върху “Лукойл“.

Сръбската “Нис петрол“, през която “Газпром“ развива петролния си бизнес, е обявила веригата бензиностанции у нас за продан. Компанията е изготвила кратко описание на бизнеса си, в което се посочва, че в България има 23 търговски обекта и петролна база. Казва се още, че бензиностанциите са на трето място по посещаемост на дневна база.

Необвързващи оферти се чакат от потенциалните купувачи до 23 ноември тази година.

От финансовия отчет на българския клон на “Нис петрол“ за 2022 г. става ясно, че компанията работи на загуба, която е стигнала 6,2 млн. лева. През 2021-а е била 5,6 млн. През миналата година бензиностанциите с марка “Газпром“ у нас са били 34 – 22 собствени и 12 под наем. През тази година бройката им намалява на 23, защото са прекратени част от договорите за наем.

Велинград е един от градовете, в които преди няколко месеца бензиностанция “Газпром“ преустанови работата си. От месец септември на същото място заработи „Инса оил“.

В бизнес плана за 2023 г. на “Нис петрол“ за България е записано, че се очакват продажби за близо 79 млн. лева, което е два пъти по-малко от тези през 2022 г.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име