Вече 10 дни продължават горските пожари в Чернобил

Експерти по околната среда се опасяват, че тези пожари може да влязат в контакт с радиоактивна пепел на земята и да разнесат радиоактивен дим

0
240

Горските пожари в радиационно замърсения Чернобил продължават повече от седмица, а в потушаването им участват близо 400 пожарникари, предаде ДПА.

Украинските пожарникари хвърлиха вчера почти 400 тона вода върху горския пожар в затворената зона около бившата ядрена централа в Чернобил, но вече десето денонощие не могат да спрат разпространението на пламъците. Това съобщи днес украинската държавна служба по извънредните ситуации, предаде ТАСС.

Все още горят тревите и горската постеля в отделни огнища на територията на три лесничейства. В пожарогасенето участват 366 души с 88 единици техника, включително 3 самолета Ан-32П и 3 хеликоптера, хвърлили вчера 370 тона вода, се казва в съобщението.
Експерти по околната среда се опасяват, че тези пожари може да влязат в контакт с радиоактивна пепел на земята и да разнесат радиоактивен дим към столицата Киев, която е на около 100 км южно оттам.Стопяването и експлозията на ядрения реактор в АЕЦ „Чернобил“ през 1986 г. се смятат за най-тежката ядрена катастрофа в човешката история.

Украинската служба за извънредни ситуации уверява, че радиационните равнища в района на пожарите са в допустимата норма.Пожарът избухна на 4 април в гората край Чернобил и се разпростря на 20 хектара в залесена зона близо до централата, а в друга зона обхвана 90 хектара. Тогава високопоставеният представител на министерството на околната среда Егор Фирсов заяви, че радиацията в Чернобилската забранена зона е надхвърляла 16 пъти нормалните фонови равнища.

През уикенда властите цитираха данни отпреди няколко дни, според които пожарите покриват обща площ от 3500 хектара.

Общата площ на блокираната зона около АЕЦ възлиза на близо 2600 кв. километра. В тези местности горските пожари не са рядкост, които се свързват с „паленето на треви от страна на несъзнателни граждани“.

Украинската полиция съобщи, че е задържала 27-годишен жител на село недалеч от Киев, заподозрян като виновник за сегашните пожари. Образувано е наказателно дело и случаят се разследва.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име