Велинград представя великденските традиции в Хърватия

Велинград получи покана, чрез Посолството на България в Загреб

0
234

В края на 2020-та година община Велинград получи покана, чрез Посолството на България в Загреб, за участие в международно изложение „Великденското яйце в очакване на Великден – 2021” в град Биеловар.

Идеята на организаторите от общината и Историческия музей в хърватския град е да събере на едно място и покаже разнообразието от традиции за Великден на държавите-членки на ЕС. Всички 27 държави участват в изложението. 7 от тях представиха свои експонати на великденски яйца, а останалите – обичаи, свързани с християнския празник.

В центъра на експозицията е символът на град Биеловар – запазено великденско яйце от втората половина на XV век.

Велинград представя 10 прекрасни писани яйца, експонати на Историческия музей.

Пандемичната обстановка попречи на реализирането на първоначалната идея за провеждане на майсторска демонстрация по време на изложението, което бе открито днес, и ще продължи до 9 април.

В каталога на изложението е отделено специално място за велинградските традиции и техниката за изписването на яйца с восък и писалка. Събитието бе уважено от Генка Георгиева – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Хърватия, и Никола Николов, съветник в посолството, който е родом от Велинград.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име