четвъртък, юли 18, 2024
НачалоНовини от ВелинградВелинград и Сърница влизат във ВиК асоциация

Велинград и Сърница влизат във ВиК асоциация

Община Сърница и Община Велинград ще внесат общ актуален бизнес-план пред Комисията за енергийно и водно регулиране

Темата с учредяването на ВиК асоциация във Велинград се дискутира от две години. Първоначалните планове включваха създаването на водна асоциация на територията на цялата Пазарджишка област, впоследствие коментарите бяха между трите общини- Велинград, Ракитово и Сърница. Кметът на община Велинград Костадин Коев и цялото ръководство на общината в последните няколко месеца се съсредоточиха в създаването на такава асоциация само между двете общини Велинград и Сърница, тъй като и двете се обслужват от един оператор – ВКТВ- Велинград. Постигнато беше съгласие за подобна инициатива след ползотворни разговори с кмета на община Сърница Неби Бозов.

По закона за водите, тъй като ВКТВ обслужва две територии, сме допустими да направим тази асоциация, заяви кметът на Велинград Костадин Коев
В тази връзка бе проведена среща с министъра на регионалното развитие и благоустройство г-жа Петя Аврамова, на която присъстваха кметовете на двете общини, както и двамата народни представители Димитър Гечев и Сергей Кичиков.

Община Сърница и Община Велинград ще внесат общ актуален бизнес-план пред Комисията за енергийно и водно регулиране/КЕВР/.

Приходите в местното водно дружество са недостатъчни за осъществяване на най- наложителни действия по отношение на доставката на вода, както и поддръжката на довеждащите водни съоръжения и водната инфраструктура в двете общини. В изработката на актуализиран бизнес- план несъмнено ще бъдат заложени параметри за покачване на цените на водата,както и мерки за по-добра събираемост на дължимите такси,и не на последно място прекратяване на незаконните включвания към водопреносната система. В бъдещата водна асоциация, по закон държавата ще бъде с 35% участие.

Кметът Коев отчете, че срещата в министерството е била ползотворна. След днешното получено разрешение от общинският съвет, пътят за оздравяването на ВиК сектора е в ход.

RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments