четвъртък, юли 18, 2024
НачалоБългарияБум на респираторните заболявания

Бум на респираторните заболявания

Ръст на респираторните вируси, особено при децата. За седмица случаите са се увеличи с близо 50%

Ръст на респираторните вируси, особено при децата. За седмица случаите са се увеличи с близо 50%, съобщават лекари. Засега не е ясно категорично дали става въпрос за скрита Ковид вълна.

„Влизаме в есенно-зимния сезон. След потискането на редица вируси, които не успяха да се изявяват заради мерките срещу Ковид-19, те ще искат да вземат своето. Те засягат всички възрастови групи, но имунната система на децата все още не се е срещнала с всички възможни причинители на инфекциозни заболявания. Едни и същи симптоми могат да се причинят от различни групи вируси“, каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на „България сутрин“.

По думите ѝ симптомите са запушен нос, хрема, болки в гърлото, кихане, кашляне.

„Може да се появи главоболие, един или повече от един от тези симптоми. Видяхме, че и SARS‑CoV‑2 предизвиква вълни в този сезон. Не бива да забравяме и аденовирусите, те са причинител на проблеми в горните дихателни пътища. Добрата новина е, че голяма част от хората се справят с тези инфекции в рамките на една-две седмици“, допълни Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя съветва да се постави противогрипна ваксина.

„В някои страни изтеглиха поставянето ѝ с месец-два по-рано. Целта беше хората да бъдат подготвени. Грипът, SARS‑CoV‑2, респираторно-синцитиалният вирус, който никак не е за подценяване, той засяга не само децата. А особено уязвими са децата под 6 месеца и тези до 2 години, които имат вродени сърдечни и хронични заболявания“, поясни вирусологът.

Проф. Александрова подчерта, че се прави опит за комбинирана ваксина срещу грип, SARS‑CoV‑2 и респираторен синцитиален вирус.

„Инфекцията от SARS‑CoV‑2 при голяма част от хората може да протече безпроблемно, но при малка част може да предизвика много сериозни усложнения. Така е при грипа. Ако не друго, поне видяхме, че мерките могат да ни предпазят от по-широко разпространение на вируси. Но риновирусите не се уплашиха от мерките. Една от причините е, че те нямат обвивка, която прави грипния и SARS‑CoV‑2 уязвими към дезинфектантите“, добави тя.

Проф. Александрова добави, че Омикрон продължава да се разпространява: „Ще има нови варианти. SARS‑CoV‑2 не е някакъв невероятен вирус. Това, което обаче предизвика драмата, е това, че той беше абсолютно нов за нас.“

Гледайте целия разговор вижте ТУК.

RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments