БСП иска сваляне на правителството, чрез подписка и народен вот на недоверие

0
130
Снимка: flashnews.bg

Изпълнителното бюро на БСП реши да предложи на Националния съвет на партията в събота стартиране на подписка във всеки град и населено място за оставка на правителството. Това съобщи председателят на БСП Корнелия Нинова и коментира, че очаква подкрепа от Националния съвет.
Наш съюзник в битката с паралелната държава е народът. Ще потърсим него чрез всички свои структури, членове на Националния съвет, депутати, кметове. Искаме народен вот на недоверие, заяви тя, цитирана от БТА.

Нинова коментира, че подписката може да прерасне в искане на вот на недоверие в пленарна зала, но вече подкрепен от народа.

Нинова посочи, че Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на ПГ на „БСП за България“ са разгледали днес писмото от Васил Божков, с което са били сезирани като партия, както и обясненията на властта, давани досега.

Тя съобщи, че ще предложат на парламентарната група да внесе в Народното събрание предложение за създаване на нарочна анкетна комисия, която да провери всички изнесени публично факти и да извика на изслушване замесените лица от Борисов, през министри, чиновници до пиари.

Истината трябва да излезе в парламентарната комисия, посочи Нинова. Искаме фактите и истината, ние не сме нито съдии, нито прокурори, те трябва да си свършат наказателно-правната част от въпроса, добави тя. Нинова обясни, че писмото на Божков е пристигнало до БСП и то е със същото съдържание, което е било изпратено до прокуратурата, ВКС, ГЕРБ и „Да, България“. По думите й то е едно общо писмо с няколко адресата.

Обсъдихме и случилото се в Министерството на земеделието, посочи лидерът на БСП. По думите й това също е един ярък пример на модела на управление на Борисов. „Тъй като тръгваме на подписка за оставка на цялото правителство, включително и на министъра на земеделието, не искаме отделно нейната оставка“, коментира Нинова. Борисов и да смени Танева, ще сложи друг, който ще продължи по същия начин, добави тя. Искаме промяната на модела чрез оставката на цялото правителство, каза лидерът на социалистите.

Тя коментира, че не са си поставяли контролни бройки за подписката, а искат да бъде максимално подкрепена. Вотът на недоверие в зала е до голяма степен математика. Сега вече търсим подкрепа извън залата, каза лидерът на БСП.

Попитана как ще коментира заявката на Божков за нов политически проект, Нинова отговори: „Никак, всеки има право да прави каквото иска в демократична държава“.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име