Борисов: Следобед на Гергьовден можем да махнем КПП-тата

0
144
Снимка: DarikNews

Част от мерките срещу разпространението на коронавируса в България ще бъдат разхлабени, заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънреден брифинг на правителството и Националния оперативен щаб в сградата на Министерски съвет.

Борисов подчерта и нуждата от допълнителни финансови средства, които Европейския съюз се опитва да събере. Той изтъкна и важната роля, която КПП-тата са изиграли в страната. Премиерът заяви, че вероятно те ще бъдат премахнати около Гергьовден (6 май).

„Абсолютно единомислие на щаба има и по отношение КПП-тата. Категорично като един считаме, че те изиграха важна роля. Имаме определени места, където заграждаме улица, град, махала и по този начин ще продължим. Считам, че следобед на Гергьовден можем да махнем пропускателните пунктове”, заяви премиерът.
За в бъдеще ще се разчита на изолиране на определени райони, допълни премиерът.

Той добави, че изпитите за издаване на свидетелства за правоуправления – теория, практика, авиация, сухоземен, морски транспорт, ше бъдат разрешение от утре (4 май). Теоретичната подготовка ще трябва да се провежда онлайн.

„Днес министър Ананиев ще изготви заповед – от утре могат да работят“, каза още той.

От понеделник ще се разреши практикуването на инвидуални спортове на открито, но не и провеждането на състезания, поясни Борисов.

„Тенис на корт и тичането в парка може да повиши имунитета на хората. Лично проф. Кантарджиев държи да разрешим отварянето и на плувните басейни като се спазват изискванията за дезинфекция в съблекалните“, каза премиерът.

Борисов допълни, че се отварят и терасите на заведенията на открито, но при определени мерки, които ще се уточнят допълнително. Всяко заведение ще отвори след проверка на условията от Регионалните здравни инспекции и агенцията по храните.

Според проф. Венцислав Мутафчийски по отношение на яслите и детските градини все още няма натрупани данни в глобален план как отварянето им може да се отрази върху епидемиологичната обстановка.

„Да, за децата рисковете са минимално, но, както каза германският канцлер Ангела Меркел – това е болест, която се носи от децата, но убива бабите и дядовците“, заяви ръководителят на Националния оперативен щаб.

Премиерът уточни, че първо около седмица здравните власти ще следят дали след разхлабването на мерките заболеваемостта се покачва и едва тогава ще решат дали да отворят яслите и детските градини.

Борисов бе категоричен, че всички са на едно мнение по отношение на учебния процес. Учениците ще се събират само за изпитите след 7 и 12 клас, и то ри спазване на всички мерки за безопасност.

„Още веднъж голяма благодарност към дисциплинираните. Тези хора са герои! Не се притеснявайте, че сте минати. Изразявам голяма признателност към вашата дисциплина и саможертва. С това сте спасили хиляди животи“, каза още министър-председателят.

Той съобщи, че има и други мерки, които ще бъдат обсъдени между коалиционните партньори в управлението във вторник.

Борисов бе категоричен, че ако разхлабването на мерките доведе до повишаване на заболеваемостта, то режимът веднага ще бъде затегнат отново.

Според Ангел Кунчев от последните 2-3 полета от Нидерландия са били установени хора, които са с положителни проби на COVID-19.

„Някои от тях са го знаели преди да се качат на самолета. Всички хора са издирени и изследванията продължават“, обясни доц. Кунчев.

Проф. д-р Венцислав Мутафчийски е един от най-големите коремни хирурзи в страната, заяви от своя страна проф. Тодор Кантарджиев. По неговите думи той е специализирал военна хирургия и има втора магистърска степен по здравен мениджмънт. „Много други хора нямаше да се справят на негово място. Има опит в Афганистан и Ирак. С него работи цял колектив във ВМА относно пандемията“.

Кантарджиев подчерта, че се правят обстойни анализи за епидемиологичната обстановка в страната.

В много отношения мерките в България се дават за пример в международен план, изтъкна още Кантарджиев.

Той обърна внимание и на доц. Ангел Кунчев, за когото каза, че това е „човекът, който дава съвети относно здравната политика“ при възникнали инфекциозни епидемии.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име