Близо 200 хил.лв са поредните дарения от Пеевки и Тиков за „Софиямед“

Пеевски дари 112 000 лв. на болницата, а собственикът на "Софиямед" - 87 000 лв.

0
231

„Софиямед“ получи дарение от близо 200 000 лв. от собственика й Михаил Тиков и депутата Делян Пеевски.Пеевски дари 112 000 лв. на болницата. Сумата е предназначена за тестове, с които ще могат да се тестват и служителите на „Спешна помощ“. До момента той е дарил на болници в столицата и страната над 3 милиона лева. Пеевски започна дарителската серия от „Пирогов“, ВМА и „Александровска“, които получиха защитни облекла, тестове и дихателни апарати. Десет аспиратора пристигнаха само преди ден при медиците от ВМА и „Пирогов“. Впоследствие Пеевски продължи да дарява и за много малки болници в страната. Собственикът на „Софиямед“ дарява на лечебното заведение 87 000 лв.

Това е поредно дарение от Тиков, който по-рано дари на здравното министерство 5 дихателни апарата и предостави за безплатно тестване на пациентите 5 000 теста в болниците от веригата, на която е собственик.На болницата в Силистра 180 000 лв. дари Явор Георгиев. „БОДУ“ СОД също дари тестове за COVID-19 на стойност 48 996 лв. на Военно-медицинска академия. Ромпетрол България предоставя 10 000 литра гориво, а частната лаборатория „Геника“ започва ббезплатно тестване на медицински специалисти от първа линия.

Осем автомобила „Рено“ получи безвъвзмездно Столичната община до края на извънредното положение. С тях ще се доставят храна, медикаменти и дезинфектанти на самотноживеещи, социално слаби и възрастни хора. По данни на местната администрация, около 3000 души дневно се нуждаят от пазруване, топъл обяд или услугите на социалния патронаж.„Основната причина да искаме да помогнем, е защото държим да останем социално отговорни в момент, в който социалната дистанция е увеличена. И държим, че точно това е моментът, в който всички трябва да са още повече социално ангажирани“, посочва Емил Гърнев – генерален мениджър на „Рено“ за „България“.

Александър Вукадинов е един от близо 3000-те доброволци, на които разчита Столичната община. От утре той започва да помага в дезинфекцията на обществени места. „Ще чистим основните точки, които са контактни за хората, които ползват градския транспорт“, казва той.С решение на Столичната община, от днес се закриват някои линии на градския транспорт. Други пък се редуцират до 22:00 часа. „Наблюдението на Центъра за градска мобилност, за което са ме информирали, е, че вечерно време, в късните часове на вечерта, се движат празни тези превозни средства. Не сме толкова богати, а мисля, че и богатите не биха си позволили този лукс“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.„Синята“ и „зелената“ зона засега остават безплатни, въпреки сигналите, че много хора паркират колите си там дни наред. От утре Инспекторатът започва засилени проверки дали собствениците на кучета почистват след тях в паркове и градинки. След Великден, увери Фандъкова, може да се помисли за достъп на хората до Витоша.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име