четвъртък, юли 18, 2024
НачалоБългарияБлизо 20 000 са безработнитe от сферата на хотелиерството и ресторантьорството

Близо 20 000 са безработнитe от сферата на хотелиерството и ресторантьорството

Всеки пети от новорегистрираните безработни до момента е от сферата на хотелиерството и ресторантьорството, според данни на КНСБ. Става дума за близо 20 000 души.

От синдиката алармират, че близо 40% от заетите в тази сфера се осигуряват на минималната заплата, а това означава и ниски обезщетения за безработица.
Според данните на Националния статистически институт заетите в хотелиерството и ресторантьорството са около 105 000 души.
А тази сфера е една от най-засегнатите от кризата с коронавируса – между 15 и 20% от всички новорегистрирани до момента безработни са от нея, каза икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов.

По думите му по последни данни хората, които са работили на минимална заплата в този отрасъл, са около 38%. Най-много хора работят на минимална заплата в отрасъл „Хотелиерство и ресторантьорство“.

Това означава и много ниско обезщетение за безработица, допълни той, цитиран от БНР.

Синдикалистите са категорични, че в кризата в крайна сметка има и нещо здравословно – ако например става въпрос за недекларирана заетост.

„Сега ще усетим на практика какво губим, а ние губим права, когато не се осигуряваме реално на дохода, който получаваме. Това са права не само за обезщетения за безработица, а и за майчинство, за пенсии, за болнични. Мисля, че хората ще започнат да са стриктни“, смята той.

SourceDnes.bg
RELATED ARTICLES

Напишете коментар

Моля, въведете коментар
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments