АПИ е спряла всички поръчки за ремонт на пътища

0
25

Кабинетът установи, че вчера Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) едностранно е прекратила всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Причината, посочена от АПИ, е „пропуски в документацията за участие“, предложена от самата АПИ, съобщават от пресслужбата на правителството.

От кабинета напомнят, че обществените поръчки бяха обявени през април 2022 г. с цел да заместят съществуващите договори, по които са установени порочни строителни практики и които са предмет на проверка от компетентните органи.

„С решенията си АПИ на практика поставя изпълнителната власт в невъзможност да възложи по прозрачен начин ремонта и поддръжката на републиканската пътна мрежа, включително през предстоящия зимен сезон.“, посочват от правителствената пресслужба.

Казусът ще бъде тема на брифинг утре сутрин в сградата на Министерския съвет.

В него ще участват зам.-министрите на финансите и на регионалното развитие и благоустройството – Андрей Цеков и Ивайло Стайков, както и Настимир Ананиев, председател на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Междувременно от утре пътни строители започват безсрочна стачка заради неизплатени средства.

Протести ще има всеки ден пред Народното събрание и около 20 ключови пътни отсечки в цялата страна.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име