Ананиев: Прошка за никого! Санкции за всички нарушители

Здравните власти подкрепиха препоръката на МОН да не се организират балове.

0
576
Снимка: БТА

Няма прошка за никого, санкции за всички, които нарушават здравните мерки, независимо какъв пост заемат. Това обеща здравният министър Кирил Ананиев, след като правителството удължи извънредната епидемична обстановка до 15 юли.

Коментарът му в отговор на въпрос е във връзка с наложената глоба на премиера Бойко Борисов вчера, че е без маска в Рилския манастир.
Ананиев коментира и че депутатите са много близо един до друг, за разлика от „маневреността“, която имало в МС.
Трябва да се мисли за организация при обсъждане и вземане на решения, че да осигурим отстояние поне на една седалка, посочи той.

Не се предвижда в новия период да се налагат нови или стари тежки мерки. Ананиев обаче наблегна на завишаването на контрола за спазването на сега съществуващите.

Ще заложим на тези, които прилагаме и сега – забрана за влизане на територията на страната и карантина за влизане от определени държави, хигиена на ръцете, физическа дистанция от най-малко 1.5 метра, дезинфекция, носене на защитни маски на закрити места, дистанционна работа, ограничаване на събиранията и масовите мероприятия, обясни той.

Ангел Кунчев обясни, че разпространението на вируса е смесено – и клъстерно, и дифузно.

Здравните власти подкрепиха препоръката на МОН да не се организират балове. Аргументът е, че се струпват хора, а това може да застраши живота на възрастните членове на семейството. В тази връзка предстои и разговор с просветния министър Кирил Вълчев.

В ресторантите се запазват изискванията за разстояние между масите и до четирима души на маса.

Ананиев коментира, че се обмисля предложеното от столичния кмет Йорданка Фандъкова за намаление на глобите за нарушаване на мерките в полза на по-висока събираемост.

Вашият коментар

Моля, въведете коментар
Вашето име